Tezel İzolasyon

Havalandırma Boru izolasyon

Havalandırma Boru İzolasyon

Isıtma ve soğutma maksadıyla kullanılan ekipmanların içerisinde taşınan sıvının dış ortam ısısından etkilenmemesi için yapılan uygulamaya boru izolasyonu denir. Borunun içerisindeki sıvının dış ortamlardan etkilenmemesi borunun içerisindeki ısı kaybına engel olacak ve çalışma verimliliğini artıracaktır. Sistem içerisinde kullanılan cihazların çalışma saatleri minimum seviyede tutularak sağlıklı ve verimli bir çalışma mekanizması oluşturulmuş olur. Boru izolasyonu ile elde edilecek yüksek verim aynı zamanda firmaya ve ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Her sektörde olduğu gibi izolasyon malzemeleri sektöründe de birçok değişik nitelikte malzeme kullanılır.

Boru İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler

Boru izolasyonu yapılırken kullanılan malzemelerin türü ve kalitesi önem arz eden hususlardan birisidir. Boru izolasyonu maksadıyla sünger marifeti ile dış çevre mantolaması, köpükle yüzey kaplaması ve sprey poliüretan maddelerinin tercih edilmesi doğru bir uygulama sağlar. Fakat hangi ortada hangi malzemenin kullanılması gerektiğine bilirkişi tarafından karar verilmesi en sağlıklı sonuç veren yöntemdir. Çok yoğun ve nemli ortama sünger kaplama uygulaması yapmak gereksiz bir iş yükü iken bu gibi durumlarla karşılaşıldığında boru izolasyonunun devamlılığı için çeşitli çalışmalar yapmak faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Boru İzolasyonunun Yapılışı

Boru izolasyonu uygulamasına geçmeden önce uygulama yapılacak olan ortamın tüm değerlerinin ölçülüp ona göre malzeme çeşidinin belirlenmesi gerekir. Ortamda ölçülecek değerlerin başında yoğunluk gelir. Kullanılacak boru izolasyonu malzemesinin zamanla zarar görmemesi için ortamda yoğun şekilde kimyasal madde bulunmaması gerekir. Eğer ortam bu tür bir özellik barındırıyor ise izolasyon malzemesinin de ona göre kaliteli ürünlerden seçilmesi gerekir. Ortam değerleri ölçülerken baz alınacak değerlerden ikincisi ortamdaki nem oranıdır. İzolasyon yapılacak ortamın çok nemli ya da kuru bir ortam olması kullanılacak izolasyon malzemesinin niteliğini de belirleyecek hususlardan birisidir.

İzolasyon Ortamının Değer Analizi

Ortamda dikkat edilecek ve ölçülmesi gereken değerlerden birisi de ortamın sıcaklığıdır. Çok sıcak bir ortam için düşük kalitede izolasyon malzemesi kullanmak yapılacak işte istenen verimin elde edilmesine engel olur. Bunun yerine ısı akışını en iyi seviyeye çıkaran köpük uygulamasının yapılması son derece sağlıklı sonuç verir. Bu kapsamda firmamızın uzman ekibin kontrolleri sonucunda en uygun boru izolasyonu malzemelerinin ve kalite aralığının belirlenmesi ve bu kapsamda çalışmalar yapılması arzu edilen çalışma şeklidir.

Boru İzolasyonunun Kullanım Alanları

Boru izolasyonu verimliliğin yanında çeşitli avantajlar da sağladığından hemen hemen her bölgede aktif olarak kullanılır. Bunlardan başlıca bilinen boru izolasyon çeşitleri; içme suyu boruları, kazan dairesi boruları, tank izolasyonları ve fabrikalarda kullanılan büyük makine borularıdır. Su borularında kullanılan boru izolasyonu türleri soğuk ve sıcak suyun dış ortamdan etkilenerek sıcaklık değişimlerinin oluşmaması maksadıyla kullanılır. Köpükle izolasyon ya da plastik kaplama su borularındaki ısının muhafaza edilmesi için alınabilecek tedbirler arasında yer alır. Tank izolasyonunda kullanılan boru izolasyon malzemesi sprey poliüretan maddesidir. Sıvılaştırılmış yağ depolarında, sıcak yağ tabaklarında kimyasal madde bulunduran ve buhar yardımı ile çalışa cihazların su borularında kullanılan izolasyon malzemesi de sprey poliüretan maddesidir.

Boru İzolasyonunun Uygulama Bölgesi

Kazan dairesinde bulunan boru hatlarında enerji kaybının mümkün olduğu kadar az tutulması gerekir. Isı yalıtımı için de şart olan uygulamayı şu örnek ile açıklamakta fayda vardır. Normal şartlarda izolasyonsuz bir borunun 70 derece sıcaklığa ulaştırılabilmesi için en az 90-100 dereceye kadar ısıtılması gerekir. Bunun sebebi de ısıtma esnasında karşılaşılan enerji kaybı ve düşük verim seviyesidir. Oysaki borular boru izolasyonu ile kaplandığında enerji sarfiyatı daha az olacak ve istenen ısıya kısa sürede ulaşılmış olacaktır. Fabrikalarda kullanılan borularda da izolasyonsuz kullanımda aynı sebepten dolayı ısı kaybı ve verim düşüklüğü yaşanır. Bunun önüne geçme adına boru izolasyonu ile fabrikada bulunan borularda hem sıvı akışı mümkün olduğu kadar düşük düzeyde tutulmuş olur hem de ısının kaybı önlenmiş olur.